Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAmbjørnsen, Inger Karine
dc.contributor.authorFrogner, Camilla
dc.date.accessioned2012-04-17T12:40:44Z
dc.date.available2012-04-17T12:40:44Z
dc.date.issued2012-04-17
dc.identifier.isbn978-82-7825-362-5(online)
dc.identifier.issn1504-5331(online)
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/147681
dc.description.abstractMelk inneholder disakkaridet laktose, og skal man kunne nyttiggjøre seg laktose må det spaltes til glukose og galaktose av enzymet laktase. I spedbarnsalderen har de fleste et aktivt laktase enzym, for så å miste evnen til å bryte ned laktose i løpet av noen år. Man blir laktoseintolerant. Laktoseintoleranse er minst utbredt i Nord- og Vest-Europa. Hos denne befolkningen er det ofte påvist en genmutasjon i en bestemt gensekvens som korrelerer med laktosetoleranse, og som er arvelig, autosomal og dominant. Denne mutasjonen som også dette oppdragsarbeidet gjelder, befinner seg i genet Mini-Chromosome Maintenance 6 (MCM6) som ligger 13910 basepar oppstrøms for laktasegenet. Mutasjonen er en såkalt single-nukleotide polymorfisme (SNP) (C/T -13910), og det innebærer at et enkelt nukleotid er byttet ut med et annet. C/T indikerer at det dreier seg om nukleotidene C eller T. C koder for intoleranse og T for toleranse. Sykehuset Østfold (SØ) ønsker å innføre en genotyping for påvisning av laktoseintoleranse. Dette oppdraget har resultert i en genotypingsmetode ved bruk av real-time PCR med påfølgende smeltepunktanalyse av C/T -13910. Resultatet på smeltepunktanalysen er avhengig av hvilken base C eller T som er i denne posisjonen, og baserekkefølgen til proben som fester seg til området -13910.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.relation.ispartofseriesOppdragsrapport (Høgskolen i Østfold);2012:1
dc.titleUtprøving og validering av in-house prosedyre for påvisning av laktoseintoleranse ved bruk av real-time PCRno_NO
dc.typeResearch reportno_NO
dc.source.pagenumber68no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel