Mat og måltider i sykehjem: undersøkelse utført for Sosial- og helsedirektoratet
Abstract
Denne rapporten bygger på en nasjonal undersøkelse om maten og måltidene ved landets sykehjem, utført i juni – august 2007. Undersøkelsen er utført på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet, i samarbeid med TNS Gallup.
Undersøkelsen har vært gjennomført i form av to delstudier – ved selve sykehjemmene, samt ved kjøkkenene som leverer maten til sykehjemmene. Respondentene har vært lederne ved de respektive sykehjem og kjøkken, dvs. brukerne selv har ikke vært direkte involvert.
Det er i undersøkelsen benyttet et deskriptivt design med kvantitativ tilnærming. 570 sykehjem og 276 kjøkken har svart på undersøkelsen; dette gir en svarprosent på henholdsvis 64 og 54.
Undersøkelsen viser at over fire av fem ledere på sykehjem oppgir at personalet trenger mer kunnskap om ernæringsarbeid. Det viser seg også at mange sykehjem mangler skriftlige prosedyrer for å vurdere beboernes ernæringsstatus. Sykehjemmene er imidlertid opptatt av tiltak for å skape et hyggelig måltid for beboerne.
Både lederne ved sykehjemmene og kjøkkenene er i stor grad fornøyd med maten som tilbys, men det bør åpenbart være større fokus på å bedre tilbudet av frukt. Dessuten tyder undersøkelsen på at mange kjøkkenledere ikke har tilstrekkelige kjennskap til å estimere det gjennomsnittlige energiinnholdet i middagen.
Series
Rapport (Høgskolen i Østfold)2008:3