Forpliktende samhandling om psykisk helse på Romerike («Romeriksprosjektet»): Underveisevaluering
Abstract
Denne rapporten er en midtveisevaluering fra «Romeriksprosjektet» - et prosjekt om forpliktende samarbeid mellom sykehuset Ahus og 7 kommuner på Romerike om mennesker med ruslidelser og alvorlige psykiske lidelser – såkalte ROP-pasienter.
Romeriksprosjektet adresserer mange av de mest sentrale og vanskelige problemstillingene norsk psykisk helsearbeid og arbeidet med rus/psykiatri står overfor. De siste årene har en bestrebet seg på å utvikle ulike strategier for å bedre samhandlingen, blant annet gjennom prøveprosjekter der en søker å vinne ny kunnskap om hvordan samhandlingen kan forbedres. Romeriksprosjektet er et av disse prosjektene, der en søker å prøve ut en forpliktende samhandlingsmodell basert på etablering av Samhandlingsgrupper. Erfaringene med disse kan legge grunnlag for mer permanente løsninger siden. Prosjektet ble startet opp høsten 2010, og skal vare i 5 år.
I evalueringen diskuteres erfaringene med planlegging, organisering og gjennomføring av prosjektet, basert på dokumentanalyse og intervjuer med deltakere i prosjektet. Resultatene viser at prosjektet etter en tid med søking etter konkrete løsninger har god fremdrift, er godt planlagt og i hovedsak har en god organisering. Det er likevel mange utfordringer i prosjektet, både knyttet til samhandling internt i spesialisttjenestene og mellom spesialisttjenestene og kommunene. Romeriksprosjektet har bidratt til å klargjøre hva disse utfordringene består i. I evalueringen diskuteres også hensiktsmessighetene av å etablere nye arenaer for samhandling mellom tjenestene i forhold til å benytte de samhandlingstiltak som allerede er etablert innen psykisk helsearbeid.